Tisková zpráva ke Světovému dni laboratorních zvířat

vydáno:28.04.2011

24. duben je již tradičně dnem celosvětového protestu proti provádění pokusů na zvířatech. Organizace Svoboda zvířat v tento den pravidelně upozorňuje veřejnost na problematiku tzv. pokusných zvířat, kterých v laboratořích po celém světě každým rokem trpí přibližně 115 milionů.

Zvířata jsou používána nejen k výzkumu nemocí a testování léků, ale také k testování veškerých chemických látek, alkoholu, cigaret, drog a dalších výrobků. O. s. Svoboda zvířat poukazuje nejen na problémy etické, ale i vědecké. „Mezidruhové rozdíly v anatomii a fyziologii jednotlivých živočišných druhů způsobují nepřenositelnost výsledků z pokusů na zvířatech na člověka,“ vysvětluje Barbora Večlová, koordinátorka kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech. „V mnoha případech se pak při klinickém testování látek objevují vedlejší účinky, které se při testech na zvířatech neprojevily,“ říká Večlová. Svoboda zvířat z těchto důvodů dlouhodobě vyzývá k větší podpoře vývoje alternativních metod a k zákazu testování a výzkumu na zvířatech.

V letošním roce Svoboda zvířat poukazuje především na to, že kvůli naší kráse stále trpí zvířata. „I když v EU platí zákaz testování kosmetiky na zvířatech, tento zákaz obsahuje až do roku 2013 výjimky a nadále tak umožňuje testování kosmetických složek na zvířatech,“ vysvětluje Večlová. „Evropská komise navíc uvažuje o prodloužení termínu pro zákaz bez výjimek. Z tohoto důvodu byla letos v lednu spuštěna celoevropská petice za zachování termínu zákazu, kterou je možné podepsat on-line na www.nocruelcosmetics.org,“ dodává Večlová.

Svoboda zvířat upozorňuje i na to, že mnohé kosmetické společnosti klamou své zákazníky různými zavádějícími tvrzeními na obalech. „Spotřebitelům doporučujeme výrobky značek s certifikáty Humánní kosmetický standard (HCS) a Humánní standard pro prostředky pro domácnost (HHPS), které zaručují netestování konečných výrobků i jednotlivých složek na zvířatech,“ říká Večlová. Mezi tyto značky dostupné v ČR patří např. Freeman, Kiss My Face, Manufaktura, Marks & Spencer, Mary Kay, Urtekram a Yves Rocher.

Svoboda zvířat v těchto dnech vydává nový tištěný seznam společností s HCS/HHPS. Seznam lze nalézt i na webových stránkách www.netestovanonazviratech.cz.

Více informací:

www.svobodazvirat.cz

www.pokusynazviratech.cz

www.netestovanonazviratech.cz

»zpět do archivu novinek

Aktuality

Ochránci zvířat odsuzují rozhodnutí mauricijské vlády, která povolila pokusy na zvířatech

Mauricijská vláda rozhodla o tom, že bude na Mauriciu nově možné provádět pokusy na zvířatech. Tímto rozhodnutím ještě více utrpí populace primátů na ostrově.

Pomozte zastavit pokusy na psech v Japonsku

Vyšetřování organizace Cruelty Free International ukázalo, že v Japonsku jsou každý rok stovky psů použity pro výuku studentů veterinárního lékařství. Psi jsou podrobeni zbytečným chirurgickým zákrokům a mnoho z nich následně zabito.

Brigitte Bardot vyzvala Air France k ukončení transportů opic do laboratoří

Bývalá modelka, zpěvačka a herečka Brigitte Bardot se připojila k Evropské koalici za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE) a dopisem vyzvala společnost Air France k tomu, aby se stejně jako jiné aerolinky přestala podílet na obchodování s primáty.